witam, jezeli dziennie pije dosc duzo mleka (ok 1l, zazwyczaj 0,5% tluszczu) to czy duzy wlplyw na redukcji moze miec zamiana zwyklego mleka na mleko bez laktozy? osoba od ktorej mam rozpisana diete zaznaczyla ze koniecznie musi byc to mleko bez laktozy. z tego co wiem to nie mam nietolerancji na laktoze a w takim mleku tak czy siak znajduje sie [...]
Hej. Czytałem, że laktoza zawarta w mleku może powodować np. alergię. Czy istnieje mleko bez laktozy? Słyszałem, że tak. Opłaca się coś tkaiego pić, czy też syf?
Mleko bez laktozy serki smietana oraz jogurty ma identyczny smak ora zapach jak mleko normalne, moim probleme jest to ze nie wiem gdzie go kupic na obszarze dolnoslaskim okolice klodzko gdzie rok rocznie jestm na urlopie (na stale mieszkam za granica )jezeli ktos wie gdzie kupic prosze o pomoc
Witam, w swojej diecie mam rano owsiankę z orzechami na mleku. Ale po mleku okropnie mnie boli brzuch :/ Czy da się gdzieś kupić mleko bez laktozy ? I czy jest ono zdrowe... bo gdzieś na forum ktoś pisał że przyśpiesza przemianę materii. A to mi nie potrzebne bo jestem na masie. A jeśli nie mleko bez laktozy, to co ? Próbowałem maślanki ale jest [...]
Witam Mam pytanie takich względów "praktycznych", ile wytrzyma mniej więcej otwarte mleko bez laktozy (takie biedronkowe) w shakerze bez zepsucia się w cieple, tzn torbie/plecaku w obecnych warunkach atmosferycznych? ;-) Chodzi o to, że mleka używam jedynie do białka potreningowego, więc bez sensu za każdym razem nowe mleko otwierać. Zmieniony [...]
[...] posiłku zamiast wody również jako dodatkowe żródło białka. Nie mam czym go zastąpić (16 lat, częściowe uzależnienie od rodziców, finanse). Dziś zobaczylem w biedronce mleko "bez laktozy" (cena 2,70) czy warto coś takiego spożywać przy moich problemach? na 100ml 3g białka, 0.3g laktozy (zwykle mleko 4-5g) i chyba 4.1g tłuszczów. Zdjęcie [...]
Z ciekawosci porownalam ilosc weglowodanow w tym zawartych cukrow pomiedzy mlekiem UHT 1,5% oraz mlekiem bez laktozy. Zwykle: 4,7 g, bez laktozy 4,7 g. Stad moje pytanie na, ktore nie znalazlam niestety nigdzie odpowiedzi: Skoro oba mleka maja ta sama zawartosc weglowodanow, a laktoza to cukier (upraszczajac) - dlaczego to bez laktozy nie ma ich [...]
Siema :) dzisiaj zobaczyłem w biedronce mleko "no lactose". Nie ukrywam, że włączył mi się syndrom przp*erdalania się do wszystkiego i zapewne gdybym znalazł je w sklepie ze zdrową żywnością za jakąś kosmiczną cenę to nie widziałbym problemu. A tu w biedronce za jedyne 4ziko mleko bez laktozy... I jeszcze jest jak dla mnie strasznie słodkie :D [...]
[...] na bazie maltitolu, czyli naturalnej substancji słodzącej, która ma niższy indeks glikemiczny oraz wartość energetyczną niż tradycyjny cukier. Dodatkowo wykorzystano mleko ryżowe oraz olej Shea, które nadają nadzieniu delikatnej gładkiej konsystencji. Krucha rurka i rozpływający się w ustach krem.... Rurki te zainspirowała nie tylko [...]
Schłodzona kawa na wynos dla wielu osób stanowi istotny element dnia. Każdy, kto pije ją w pośpiechu, z pewnością doceni nowy wariant kawy w puszce, w której nie ma dodatku cukru, a jest aż 7 g białka. Kawy, która wyróżnia się karmelowym smakiem i może być z sukcesem wykorzystywana do przygotowywania zarówno pysznych deserów kawowych, jak i formy [...]
Uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie nie jest trudne, jeśli spożywasz produkty mleczne. Problem pojawia się u osób stosujących dietę wegańską lub uczulonych na laktozę. Wapń to bardzo ważny dla nas minerał, szczególnie dla naszych kości i zębów (ale także dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego), dlatego nie [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]